Slå koldt vand i Nintendo-blodet

Dansk

Det var egentligt meningen, at jeg ville komme med et indlæg, hvor jeg gav mit besyv med om Nintendos netop annoncerede Wii U, og hvad konsollen har af betydninger for fremtidens spilmarked samt Nintendo selv, men så faldt jeg over Wikzos blogindlæg Nintendo skyder sig selv i foden med Wii U

Indlægget, som forresten er ganske anbefalelsesværdig læsning, bærer et interessant omend negativt syn på Wii U og dens controller, men jeg kan ikke lade være med at være (en hel del) uenig. Ikke så meget på grund af negativiteten, for jeg er heller ikke synderligt begejstret indtil videre, men mere fordi det lader til at, at folk drager konklusioner, før Nintendo overhovedet har haft mulighed for at realisere nogen som helst mål med Wii U.

Nu gjorde Nintendo det dog heller ikke nemt for sig selv under deres pressekonference, da de officielt afslørede Wii U. Vi fik ingen officielle specifikationer for konsollen, bortset fra at den gudskelov inkluderer bagudkompatibilitet, og så var den ovenikøbet gemt godt væk, hvilket fik folk til at stille spørgsmålet, om selve controlleren rent faktisk var den nye konsol. Derudover fremviste de spil med en montage, der var stykket sammen af videoer af selvsamme spil, men taget fra Xbox 360- og PS3-versionerne, og så var Nintendo generelt vage i flere af deres udmeldinger på scenen, men… Vi er nødt til at have in mente, at Wii U stadig er i udviklingsfasen. Den er ikke et produkt klar til hylderne til vinter, men derimod et produkt, hvor den fremviste controller officielt blev kaldt en prototype, imens selve konsollen slet ikke er blevet designet færdig endnu. Ergo de manglende specifikationer og den tilbageholdende stil fra Nintendo. At det så efterlader en følelse af, at Nintendo simpelthen skulle skynde sig at fremvise et eller anden til dette års E3, er en helt anden ting. Det føles lidt tvungent, hvilket er en skam, især da forventningerne til Nintendo var nærmest uretfærdigt enorme.

Med det ude af vejen, bør man dog være en anelse forsigtig, når man siger, at Nintendo “skyder sig selv i foden”, for gør de egentligt det? Wikzos bekymringer går blandt andet på, at Wii U er  “et miskmask af gimmick-teknologi kogt ned på en lille touchskærm”, der hverken opfordrer til socialt samvær eller som kan finde sin plads mellem de allerede eksisterende håndholdte konsoller samt tablets som iPad. Sagen er bare, at Nintendo selv adresserede begge problemstillinger ved deres pressekonference, og de gjorde det faktisk ganske overbevisende efter min mening. Først og fremmest understregede de, at Wii U’s controller ikke skal erstatte for eksempel 3DS, da den slet ikke er designet til at være en håndholdt konsol i sig selv, men derimod fungerer som et omfattende tilbehør til selve konsollen. Forventer man, at controlleren prøver at erstatte iPad eller 3DS, så kan man ligeså forberede sig på en skuffelse af den helt store slags, og det er ganske retfærdigt. Der er ingen grund til at udnævne en controller til en form for konsol på egen hånd, når formålet klart og tydeligt er at være et redskab, der skal bruges i forbindelse med Wii U. Det gælder også selvom, at man for eksempel kan spille videre på controlleren, imens fjernsynet bruges til noget andet. Jeg tvivler stærkt på, at nogen vil foretrække samt prioritere at spille via touchskærmen, når de har et andet alternativ, som rent faktisk er det tiltænkte formål. Som jeg ser det, er der  derimod på tegnebrættet en controller, som muligvis kan være dybt ligegyldig og kedelig, hvis den ikke udnyttes ordentligt, men som samtidig rummer enormt potentiale på sine egne præmisser.

Den anden sag, det sociale samvær over konsollen eller multiplayer om man vil, er så vidt muligt heller ikke værd at bekymre sig over endnu. Nintendos Reggie Fils-Aime var hurtigt ude efter pressekonferencen og fortælle, at man kun får behov for én Wii U controller, når det kommer til multiplayer. Med andre ord skal man deles om den ene controller fremfor at frygte, at man skal smide penge efter fire styks, der formentlig ikke bliver helt billige. Hvordan det kommer til at foregå i praksis, er jeg stadig i tvivl om, men der er ingen grund til allerede nu at kalde Wii U for “egoisternes maskine”. Samtidig skal man ikke glemme, at Nintendo godt er klar over, at multiplayer betyder mere og mere i disse dage, hvilket ikke mindst bliver understreget af, at EA officielt har udtrykt sin begejstring og støtte for konsollen, både offline og online. Det er altså ikke længere kun hjemme i stuerne, at Nintendo fastholder deres glæde for multiplayer, men de begynder nu også at fokusere på online multiplayer, hvilket var på tide. Og som EA’s John Riccitiello kommenterede: “Imagine those games [EA’s titler] with an open online functionality.”

Derudover er det heller ikke længere holdbart at kritisere en konsols sociale formåen ud fra, hvad der kun foregår hjemme hos én selv. Hvis Nintendo har i sinde at tage kampen op mod Sony og Microsoft, så skal de kridte skoene og træde ud af deres sikre zone med ofte nuttet underholdning indenfor familiens fire vægge. Det gjorde de delvist under pressekonferencen, hvor spil som Darksiders II, Assassin’s Creed og Metro: Last Light blev fremvist som kommende titler, hvilket beviser, at Nintendo ikke længere spiller på deres efterhånden ikoniske tilgang til spil, der gerne må gennemsyres af japansk charme. De er klar til at træde ud på giganternes kampmark, selvom det betyder, at de må give afkald på noget af deres vanlige stil. Jeg har dog svært ved at tro, at de fuldstændig opgiver deres egen måde at gøre tingene på, for Nintendo har trods alt nogen af de stærkeste og mest holdbare franchises i videospillenes historie, og så er de om noget kendt for at være originale – om man kan lide det eller ej. At man så kan frygte, at de store titler fra tredjeparter bliver halvhjertede ports, er en helt anden sag…

Det er ikke fordi, at jeg vil starte en krig om ordkløveri eller hælde en spand koldt vand i fanboy-tendensen, hvor man enten er helt oppe at ringe over Wii U eller helt nede i kulkælderen, hvor skuffelsen overdrives, men efter min mening er vi slet ikke langt nok henne i processen til at kunne dømme Nintendo ud fra, hvad vi så til deres pressekonference. De har vist deres prototype-hardware frem, men der er stadig lang vej endnu, og det skulle ikke undre mig, hvis næste års E3 står i softwarens tegn for Nintendos vedkommende, hvor der vil blive præsenteret en stor line-up med titler fra både Nintendo samt tredjeparterne.

Min største bekymring går dog på, om Nintendo simpelthen er for sent til festen. Med en lancering af Wii U i sidste halvdel af 2012, kan konkurrenterne hurtigt spænde ben for konsollens succes, hvis de vælger at annoncere deres nye konsoller, om det så sker allerede ved E3 2012 eller mere sandsynligt i 2013. For hvad vil Sony og Microsoft ikke finde på med deres nye generationer af konsoller? Selvom Wii U endelig giver os mulighed for HD hos Nintendo, imens de store titler ikke længere er forbeholdt Sony og Microsoft, så er det svært at se, at teknologien skal kunne holde trit med næste generations konsoller. Bliver det tilfældet, så ender Nintendo straks tilbage som rosinen i pølseenden, hvor de atter en gang skal til at genopfinde et eller andet unikt for igen at kunne være med midt i kampens hede.

One thought on “Slå koldt vand i Nintendo-blodet

  1. Tak for dit modsvar. Du argumenterer godt, og jeg kan sagtens følge dine pointer.

    Mit indlæg er selvfølgelig sat meget på spidsen, især med den kontroversielle/fængende overskrift, men den har i al fald skabt en smule røre i andedammen, hvilket altid er sundt.

    Du har helt ret i, at vi stadig kun har set toppen af isbjerget; Nintendo pønser helt sikkert på et og andet. Mit indlæg handler derfor også kun om det, vi allerede ved om Wii U, og tingene kommer helt sikkert til at ændre sig. Alligevel var selve fremstillingen af konsollen/controlleren ret dårlig, netop fordi den skaber så meget tvivl om produktet.

    Pt. kan jeg ikke se idéen bag “tv-controller” forholdet. Hvorfor skulle dette ikke kunne lade sig gøre med en DS/DSi/3DS? Umiddelbart virker det som en dyr løsning at lave en helt ny controller, som stort set har de samme karakteristika som en avanceret Nintendo DS og tablet. At man tilsyneladende kun kan bruge én NinPad per konsol er endnu mere mærkeligt: Hvis man alligevel mestendels bruger en Wii Remote (eller lignende), hvorfor så en helt ny konsol? Jo tak, den bliver kraftigere end den nuværende generation (HD, wow!), men hvis dét er det eneste, står Nintendo godt nok over for en udfordring, når konkurrenterne inden længe fremviser deres næste maskiner.

    Alt i alt tak for at dele dine holdninger. Jeg beklager, hvis mit oprindelige indlæg blev lidt for negativt ladet, men der er bare så mange ting, som skal på plads, før Wii U får mig overbevist. Trods dette ser jeg meget frem til, at Nintendo fortæller mere om deres nye maskine.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *