For mange kokke fordærver fordomme om spil

Dansk

Jeg var egentligt forbeholdende overfor at skrive om TV2 Zulus nye sats, Zulu GameBusters, før jeg havde set andet afsnit, der sendes i aften. Det er jo en temmelig stor ting, hvis man lige skænker det en tanke. Det er et program på landsdækkende fjernsyn, der skal prøve at repræsentere et helt medie i buldrende fremgang for de almene danskere på en måde, der er en anelse mere frisk og frejdig end DR i flere år har været med Troldspejlet. Men når jeg nu skriver om programmet alligevel, er det vel fordi, at det har givet mig et eller andet på hjertet. Desværre er det knap så positivt, for selvom programmet skal have ros for at levere spil uden alt for meget indpakning, så knækker filmen fuldstændig, inden rulleteksterne kører over skærmen.

Det er ellers ikke fordi, at jeg havde nogen som helst forventninger til programmet. Det skyldes ikke mindst, at størstedelen af holdet bag er hentet ind fra Pixel.tv, som ikke ligefrem rangerer højt på min favoritliste. Det er skam ikke fordi, at de producerer dårligt tv, faktisk gør de et utroligt arbejde med at dække adskillige begivenheder og spil rundt omkring i verdenen, men der er simpelthen for meget drengerøvsattitude til, at jeg kan holde det ud. Og ved du hvad? Det samme gælder desværre (men ikke overraskende) for GameBusters.

Men, lad os lige begynde ved starten af første afsnit af GameBusters, for de første par minutter virkede egentligt ganske tilfredsstillende. Der blev gået til Battlefield 3, hvilket ikke ligefrem kom ud af den blå luft, men så var de lovende minutter også gået. For lige pludselig skulle vi se en gruppe fyre rende rundt på en paintball-bane med tags over hovederne, som om det var et computerspil, der var i færd med at udspille sig, og så blev bolden ligesom tabt. Der var ellers en ivrig anmeldelse af spillet i gang, men når man så får kommentaren “kampagnen er lidt under ti timer lang, hvilket er en anelse kort” sammen med en generisk beskrivelse, så står man tilbage på bar bund med en snert af apati og en ganske funklende idé om, hvor det hele bærer hen.

Det er en skam, for det er jo ellers erfarne herrer, vi har at gøre med. Men efter første afsnit er rullet over skærmen, er ens indtryk, at det muligvis også er programmets hæmsko. Ingen af værterne bliver kendt for at være synderligt kritiske i deres optræden, og så er der simpelthen for mange kokke i køkkenet. Der hoppes og springes imellem de fem værter, indtil man forpustet må droppe at følge med, for det føles mest af alt som “Troldspejlet på speed”, som en bruger så rammende kommenterede på Twitter. Der skal konstant skiftes til et nyt punkt i programmet, og selvom det er beundringsværdigt, at der skal være plads til både gadgets, spilanmeldelser og korte nyheder, så ville det måske være værd at overveje, hvordan de dyrebare 30 minutter skal bruges fremover. Jeg er fløjtende ligeglad med at se en kendt person stå at té sig med DanceStar Party, ligesom jeg absolut ingen interesse har i at se to fans stå og svine hinandens kærlighed for henholdsvis Call of Duty og Battlefield til. Og så har jeg slet ikke nævnt det korte indslag med en dulle, der skal lære at oplade sin MacBook. Helt ærligt, drenge.

Det nytter ikke noget at spille på fordomme, når man ellers prøver at nedbryde disse. For det er vel egentligt det, som GameBusters prøver på, når programmet ugentligt skal overtage sendefladen på en af Danmarks mest populære kanaler? Der er vel inderst inde et eller andet ønske om, at den bredere befolkning skal opfatte spil som et underholdningsmedie, som TV2 glædeligt smider penge efter, når de vælger at dække det. Nu er det jo ikke fordi, at TV2 Zulu ikke ligefrem er kendt for at være den mest pro-feministiske kanal, og det er da klart, at GameBusters helt sikkert tiltrækker et mandligt publikum fra starten af, men med den stil de lagde for dagen i første afsnit, så tvivler jeg på, at de kvindelige seere, som ellers er oprigtigt interesseret i spil (for vi er faktisk herude), stiger i antal.

Jeg er ikke en person, der går synderligt meget op i problematikken omkring feminisme og spil, faktisk prøver jeg at undgå det, når jeg kan. At kaste sig ud i den diskussion skader ofte mere end det gavner. Det er som at kaste benzin på et bål, der for evigt og altid vil brænde i lys lue, men der, hvor problemet for mit vedkommende opstår, er, når et program og dets værter hovedløst kaster sig ud en giftig pøl af alskens fordomme og er fuldstændig ligeglade med, hvordan de fremstiller folk i og omkring spilmarkedet – især når folkene bag programmet burde vide bedre. Den danske spilpresse er allerede presset, men i stedet for at give den en hjælpende hånd, efterlader GameBusters den i rester, som vi andre skal samle op og prøve at fremstille i et mere positivt lys. Bedre bliver det ikke af, at en del seere deler samme opfattelse. Sexisme, “et deprimerende eksempel på den danske spilpresse” og “en meget useriøs dækning” er bare enkle af kritikpunkterne, som er blevet nævnt i ugen efter det første afsnit.

Det er synd, for GameBusters har egentligt et ganske stort potentiale, som de forhåbentligt indfrier i løbet af de kommende uger. De rammer deres målgruppe (hvis den altså er drengerøve) helt perfekt, men det er også bare alt for oplagt. Hvad med en lidt kritisk tilgang til hele opfattelsen af spildækning? Vi behøver vel ikke vise omverdenen, at det kun er drengerøve, der spiller computer. Og selvom Zulu ihærdigt har prøvet at gøre netop dette med deres reklame for programmet, hvor en kvindelig mester i Counter-Strike faktisk taler om at spille, så pakkes det hele ind i lumre referencer, der straks leder tankerne hen på sex. Kom nu ind i kampen. Det er sgu for kedeligt at tage den mest gennemtæskede og opslidte vej, som alle andre uden omtanke følger.

Ironisk nok betyder det nok alligevel, at jeg sidder foran skærmen igen i aften. Jeg ville ønske, at det var fordi, at GameBusters kom med noget nyt, men det bunder vel nok mest af alt i et naivt håb om, at alle mine fordomme bliver gjort til skamme, imens jeg faktisk bliver fodret med interessant spildækning.

3 thoughts on “For mange kokke fordærver fordomme om spil

 1. Kunne ikke være mere enig Julie – som far til to drenge (12/16 år) og selv ivrig gamer i mere end 25 år irriterer det mig, at spil skal formidles på en så kliche fyldt måde. Desværre er det stadig de “drengerøvs” inspirerede spil der fylder meget i medie billedet, selv om der mange andre typer spil der storsælger og mange andre end drengerøve der spiller.

  Faktisk appelerer Troldspejlet mere til mig, med deres mere neutrale (men måske også lidt ukritiske nogen gange) stil. Af den simple grund at Stegelmann formidler af kærlighed til spilmediet.

 2. Jeg vil give Julie ret i at der er mange klicher og ubrugelige indslag, som danse konkurrencen eller “sviner runden”, som der slet ikke er brug for.

  På den anden side er jeg glad for der endelig er kommet et program der fokusere på computer / konsol spil. Alle klicher og ubrugeligt indslag slår jeg bare fra mentalt.
  Og så er det faktisk et udemærket program. Selvom de godt kunne være lidt mere kritiske.

  Men smid dem en mail med de ting i er utilfredse med, eller tal med dem på deres stand til Beep. Måske bliver jeres meninger mere ind ord på en blog!

 3. Jeg er lidt af en drengerøv trods mine snart 28 år, men må indrømme, at Zulus nye koncept er en skamplet på tv-programmet. Jeg er faktisk en smule målløs over det lave niveau, programmet lægger for dagen.

  Først og fremmest er jeg helt enig i, at programmet hopper alt for meget rundt blandt de fem værter, hvor fire½ af dem intet tv-tække har. Usjove og akavede værter er dog bare et af flere irritationsmomenter ved programmet. Kameramændene tror de er med i Cloverfield, klipningen virker unaturlig og diverse segmenter som Fanfight, Vild Med Dans-rejects som danser til Dance Central og en hjernedød rundspørge på gaden er noget af det mest ligegyldige på tv siden reality-tv først ramte danskernes sendeflader.

  Jeg forventede æblegrød, men endte med tarteletter – uden at det på nogen måde er positivt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *