Seks råd om PR for danske spiludviklere

Dansk

PR og alt, hvad det indebærer, får ikke spilbranchen til at køre rundt, men det er tæt på. Alligevel lader det til, at folk ikke altid forstår at håndtere konceptet bag, så er her lidt hjælp til selvhjælp, når det gælder PR i den danske spilindustri.

Det er nemlig ofte, at jeg støder på en mur af ikke-eksisterende PR, når jeg prøver at udføre mit arbejde. Det er egentligt ikke mit problem, ligesom det heller ikke nødvendigvis er dit, men arbejder du med spil, så kan det hurtigt blive dit eneste problem – i hvert fald hvis du har håb om, at dit spil på den ene eller anden måde bliver dækket af spilpressen.

Problemet er, at der er ufatteligt mange indie-udviklere samt også mere erfarne udviklere i Danmark, der har styr på, hvad de laver, når de er midt i udviklingen af et spil, men når fokus langsomt skal flyttes til PR, så er der åbenbart et sort hul, der dræner alt form for logik. Det kan være fordi, at man simpelthen ikke ved bedre, det er måske fordi, at man af uransagelige årsager tror, at spillene nok skal gøre opmærksomme på sig selv, eller muligvis fordi man er nonchalant og af den overbevisning, at PR er spild af tid og penge.

Uanset hvad, så brug gerne lidt tid på at læse de her seks råd igennem. Måske kan du bruge dem, måske er de elendige, eller måske har vi lige gjort hinanden en tjeneste.

1. Brug tid på en ordentlig hjemmeside
De fleste udviklere har en hjemmeside, men det er de færreste, der har en hjemmeside, der faktisk gør sit arbejde godt nok. Man skal ikke bare oprette en hjemmeside for et af sine spil og derefter bruge denne til resten af firmaet. Opret en hjemmeside, hvor firmaet præsenteres, og hvor der derefter er undersider til alle spil.

Derudover er det altså ikke helt lige meget, hvad der faktisk befinder sig på hjemmesiden. Skal jeg læse op på et firma, vil jeg gerne have de mest grundlæggende informationer. Skal jeg tjekke et spil ud, vil jeg gerne vide, hvad spillet egentligt handler om. Brug videoer, brug billeder og brug skrift – aldrig kun en af delene. Lad være med at nøjes, men smid hele pakken i hovedet på mig og gerne i sådan en kvalitet, at jeg fx kan bruge billederne i en artikel. Kan jeg ikke finde den information, jeg skal bruge, kan det muligvis betyde, at jeg ikke bruger mere tid på at overveje en artikel om spillet. Det er ikke fordi, at jeg er doven, men fordi jeg ikke har tid til at tjekke den ene utilstrækkelige hjemmeside ud efter den anden.

2. Kontaktinformation
Det er fikst med de der hjemmesider, når man snildt kan smide en kontaktformular ind og så ellers tro, at henvendelserne vælter ind. Det gør de sikkert også, hvis man ellers har besøgende, men jeg gider ikke smide mit navn og e-mail i en formular for derefter at håbe, at jeg på et eller andet tidspunkt får svar.

Gør det i stedet nemmere for os alle sammen og skriv tydeligt en adresse på en fungerende e-mail, hvor man kan komme i kontakt folk. Lad være med at have den gemt væk i bunden, men opret en side, der tydeligt viser, at her kan man finde kontaktinformationer. Skriv e-mail, telefon og eventuelt presseansvarlig. Kan jeg ikke finde ud af, hvem jeg skal kontakte, hvorfor skal jeg så overhovedet kontakte nogen?

3. Pressemeddelelser
Selvom en hjemmeside gør meget, kan den overses i mængden. Det kan pressemeddelelser også, men de kan også nemt fange ens opmærksomhed, hvis ellers de er udført bare en smule anstændigt. Det kræver faktisk ikke så meget arbejde, men de kan hjælpe så ufatteligt meget, at man alligevel bør bruge en god portion tid på at sammenstykke en ordentlig fætter, der giver de mest basale oplysninger.

Jeg har ikke behov for en lang stil, der forklarer, hvorfor netop jeres spil er det vildeste shit, men jeg vil gerne have en kort forklaring om, hvorfor jeg ikke skal trykke ‘delete’ øjeblikkeligt. Skriv en kort sætning om, hvilket spil det er og kom med en beskrivelse af, hvorfor det skiller sig ud fra mængden. Derudover skal det hele ikke skrives med en fancy skrift. Det er forvirrende og ikke mindst uprofessionelt. Man kan fristes til at tro, at det giver en idé om stilen i ens spil, men det gør det ikke. Tværtimod.

Når det er klaret, så er der også lige et par andre punkter, der skal tjekkes af, inden man trykker send:

  • Emnefelt: LAD VÆRE MED AT BRUGE CAPSLOCK! Skriv i stedet titlen på spillet og eventuelt om mailen omhandler lancering, annoncering eller noget tredje – gør det kort.
  • Vedhæft-funktionen skal bruges korrekt. Pressemeddelelsen skal skrives i selve mailen, ikke vedhæftes. Det eneste, der skal vedhæftes, er assets som fx billeder.
  • Afsender skal personliggøres. Får jeg en mail fra “press”, ryger den hurtigt i glemmebunken, fordi jeg ikke aner, hvem det er, og så er det et helvede at finde en specifik mail med søgefunktion, når man kun kan huske press som afsender.
  • Gør mailen personlig, men ikke for personlig. Lad være med at massesende en pressemeddelelse, men skriv direkte til mig. Kender jeg dig og din humor, kan det godt blandes ind i mailen, men hold det stadig professionelt. Det er stadig et stykke arbejde, der informeres om, ikke en mail til din bedste ven.
  • Husk nu kontaktoplysninger i signaturen, link til hjemmeside, etc. Det bør ikke være svært, men det ryger åbenbart ofte i svinget.

4. Vis entusiasme (men behold lige bukserne på)
Det er fedt, når folk viser, at de med glæde vil hjælpe med et interview, promo-kopier af et spil eller bare er pisse glade for, at man viser interesse for deres spil. Ikke bare fordi at man faktisk føler sig velkommen, men fordi det også viser lidt om et spil og ikke mindst folkene bag.

Skriver jeg til dig om et spil, så brug lige lidt tid på at forsikre mig om, at det faktisk kunne være lækkert, hvis jeg overvejede at pitche en artikel til en af dem, jeg skriver for. Man behøver ikke at fare ud om, hvad jeg bør og ikke bør gøre, men bare vær behjælpelig. Skriv gerne en ekstra sætning om, at I står klar med billeder, og hvad jeg ellers kunne få behov for, end bare at skrive et enkelt svar med “okay, vi vender tilbage”. Skal jeg igennem et helvede for at trække detaljer ud af jer, så har jeg bedre ting at give mig til.

5. Lær knappen ‘reply’ at kende
Vend nu tilbage lige så snart du har læst mailen i stedet for at vente en dag, så endnu en dag for til sidst helt at glemme det. Hører jeg ikke tilbage, skriver jeg måske tilbage i håb om, at der faktisk er et reelt menneske i den anden ende, men har jeg lige så interessante projekter liggende (eller projekter jeg endda brænder mere for), hvor folk faktisk giver lyd, er jeg helt sikkert gået i gang med dem, når du finder tid til at svare mig.

Det er ikke fordi, at jeg ikke kan finde fem minutter til at svare, når jeg endelig får en e-mail retur, men fordi jeg skal tjene penge ligesom alle andre. Og pengene, de skifter hurtigt hænder, når det drejer sig om at skrive om det nyeste og mest relevante i spilindustrien.

6. Du er i den danske spilindustri – udnyt det!
Den danske spilindustri er ikke specielt stor. Det kan både være en fordel og en ulempe. Alle kender alle, og de fleste vil hinanden godt. Spiludviklerne er tæt på de fleste spiljournalister og vice versa. Hvorfor ikke udnytte det?

Jeg siger ikke, at jeg vil bestikkes (hvilket formentlig vil give noget af et bagslag), men har du et spil, du virkelig tror på, så vis mig det dog. Send mig en e-mail (den er nem at finde), kast mig en besked på Twitter – jeg er ligeglad. Tager du kontakt, ser jeg i det mindste, hvad du har at byde på. Jeg vil muligvis komme med et svar om, at jeg ikke kan se det unikke i spillet og derfor ikke kan sælge en artikel på det, men chancen er ligeså stor for, at jeg kaster armene i vejret og øjeblikkeligt sender en mail direkte af sted til en redaktør, hvor jeg i én lang kærlighedserklæring forklarer, hvorfor jeg vil skrive en artikel om det mest cool spil, jeg lige har set, og hvorfor de skal snuppe netop den artikel.

Grib de chancer, der er lige foran dig! Det værste, der kan ske, er, at der ryger et afslag i hovedet på dig, men selv med det, kender jeg nu til spillet (og vil sikkert følge det fremover). Det i sig selv giver bonus, når du har fat i én, der skriver for en af verdens største spilsider, Politiken og alskens andre. Det er ikke for at trutte i min egen trompet, men for at give en idé om, hvor meget dækning man kan få af at tage en enkel, lille chance. Selvom mit fokus er på den globale spilindustri, har jeg en forkærlighed for den danske spilindustri – vær så venlig og udnyt mit svage punkt, tak.

One thought on “Seks råd om PR for danske spiludviklere

  1. Fedt post! Har selv længe undret mig over mange af de samme ting. Jeg vil egentlig også anbefale at en pressemail indeholder link til yderligere information. Så er der nemlig en chance for at man deler det link på twitter og dermed kan sætte noget spredning igang. PR arbejde bør bestemt ikke være ustrategisk venstrehåndsarbejde.
    Kh Christiane

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *