Fri mig for jeres gamer-begreb

Dansk

“Nå, så du er gamer?” Nej, nej og atter nej. Jeg er bare et menneske.

Det er sjovt, som folk har brug for at sætte hinanden i bås. Vi elsker åbenbart mærkater, og vi løber aldrig tør for dem. De bliver kastet i grams til højre og venstre, men alligevel runger de ofte så hult, at de lige så godt kunne blive smidt på den sociokulturelle kirkegård. Bare kig på begrebet ‘gamer’. Ikke nok med at det ser forfærdeligt ud, så er det indbegrebet af en subkultur, der for længst er blevet opløst i det moderne samfund.

Jovist, det har stadig en klang over sig, og ytrer folk begrebet, ved alle, hvad der er tale om. En person, der spiller video- og computerspil i større omfang end såkaldte almindelige mennesker. Problemet er bare, at i disse moderne dage spiller alle spil på den ene eller anden måde. Det er ikke længere forbeholdt folk med et konsol-alter i stuen eller et monster af en computer på skrivebordet, men derimod alle, der har adgang til en hvilken som helst computer eller sågar en mobiltelefon. Sluserne er langsomt blevet åbnet til himmeriget, imens en flodbølge af mainstream-kultur har udvandet hele idéen om en gamer.

Med den anerkendelse kommer også muligheden for enten helt at glemme gamer-begrebet eller i stedet opdatere det til version 2.0. For min skyld er førstnævnte mulighed ganske fin, men sådan fungerer menneskets hjerne desværre ikke altid. Man kan åbenbart ikke tvinge folk til bare lige at droppe noget så indgroet i deres tankesæt, så lad os i stedet springe på sidstnævnte hest.

Skal gamer-begrebet på nogen som helst måde kunne begå sig i det moderne samfund og samtidig yde retfærdighed for den betydning, der bliver lagt i selve ordet gamer, så er vi nødt til at indse, at gamere udgør størstedelen af Danmarks befolkning – sågar hele verdens befolkning såfremt de har adgang til teknologi. Når det er endelig er slået fast, så lad os starte helt forfra og droppe hele begrebet. Jeg ved godt, at jeg er problematisk, men det er sgu så grimt, at vi kan nøjes med at kalde folk, der spiller spil, for folk.

Det lyder forvirrende, og det er det vel også, men du kalder jo ikke en 23-årig knægt for fodboldspiller, hvis han dribler rundt med en bold et par timer om ugen. Eller hvad med din farmor, der spiller FarmVille på Facebook og overøser dig med latterlige requests? Er hun indbegrebet af en gamer? Hun gør sådan set nøjagtig det samme som alle ens venner på Xbox Live eller PSN – undskyld, SEN – med tonsvis af invitationer til Death Match i Call of Duty, men jeg tvivler på, at hun er den nye plakat-darling for blockbuster-spil (selvom idéen er god – marketingsafdelinger, dén får I gratis).

Pointen er, at selvom gamer-begrebet sagtens kan bruges, så hænger det stadig på en oldgammel opfattelse, der har en negativ klang. Det er en klang, der desværre ikke bare kan ændres med et snuptag, for sådan noget tager desværre tid. Det er en kulturel faldgrube, der langsomt skal udsluses fra vores samfund, men så længe det holdes bare en smule i live, vil det stadig manifestere sig med knap så positive effekter.

Men hvad skal man så gøre, hvæser du sikkert.

Det er meget enkelt, i hvert fald at formulere, selve udførelsen kan man kun gisne om. Men man burde begynde at opfatte spil som en helt almindelig hobby, der kan optage tid på helt samme plan som en sportsgren eller trang til koncerter kan. Her vil kritikerne sige, at det kan jo slet ikke være lige så stimulerende, og lad os endelig ikke begynde med helse-flippet om, at videospil jo gør dig fed og doven. Men prøv nu at hør her; spil har kun den betydning, som folk pådutter dem. Man vil formentlig ikke kalde en danseturnering med Just Dance eller Dance Central som et usundt tiltag, og hvad er der egentligt galt med et par timers World of Warcraft her og der, når man alligevel godt kan finde ud af at binde et par løbesko og derefter røre kroppen ude i det fri?

Realiteten er, at spil kun er, hvad vi gør dem til. De kan være underholdning, de kan hjælpe på samarbejde, de kan lære børn at stave og regne – de kan faktisk stort set alt, hvis ellers vi lader dem gøre det, og det er her, hvor et begreb som gamer stiller en massiv betonmur op, hvor Gandalf står på toppen og råber “YOU SHALL NOT PASS!” til alle dem, der har logikken i orden og faktisk vover at udfordre det nedgørende begreb.

For ja, det er nedgørende. Det er nedgørende, ydmygende og latterligt. Alt med måde og i et fornuftigt omfang, selvfølgelig, men der er ikke noget ved at bruge et begreb, som folk allerede har fået indoktrineret med en negativ note om, at de bør holde sig langt fra det og ellers være forberedt på nedladende blikke.

Hvornår har man sidst hørt en såkaldt gamer beskrive sig selv som gamer? Mmh, det er sjældent. Det er altid andre, der vælger at bruge betegnelsen, og det er sjældent, at folk, der bruger en del af deres tid på at spille, faktisk vælger at beskrive en anden person som gamer. Nej, de spiller nemlig bare. De spiller computerspil, hopper rundt foran fjernsynet eller står og danser på en københavnsk gade til en omgang improviseret Joust. Alt sammen kan betegnes som underholdning i samme tråd som musikalske koncerter, film i biografen eller sågar en god bog på sofaen, når der skal kobles af.

Men man ser jo ikke musik-, fitness- eller mad-fanatikere få et unikt mærkat, der fuldstændig betegner deres valg af hobby for omverdenen, vel?

2 thoughts on “Fri mig for jeres gamer-begreb

  1. Nu ved jeg ikke, om det er en dansk ting eller hvad, men jeg har aldrig blandt mine venner (specielt ikke mine amerikanske venner) hørt at ‘gamer’ skulle være et negativt ladet udtryk. I de kredse jeg omgås, hentyder ‘gamer’ til en person, som gamer ret så meget (du kan vel kalde dem hardcore computerspillere) og som netop ikke lægger skjul på deres store interesse.

    Du kalder vel heller ikke en person, der sidder foran computeren på et kontor hele dagen, for en nørd, vel?

    Jeg ved som sagt ikke, om det er en dansk ting, men så vidt jeg ved, har ‘gamer’ i hvert fald ingen dårlig betydning på engelsk.

    Just my 2 cents… 🙂

  2. Tror egentlig Søren har en pointe i den henseende. Jeg ser sgu heller ikke gamer som den negativt ladede betegnelse længere som jeg gjorde det for måske 4-5 år siden. Det kan være at min omgangskreds eller mit studie der har haft den indvirkning på mig, men som du selv siger Julie, så har “flodbølgen af mainstream-kultur udvandet hele idéen om en gamer” og det tror jeg egentlig de fleste efterhånden har fattet. Jovist, der er helt sikkert nogle der anvender gamer-udtrykket nedladende, men de er enten af en meget ældre(og uvidende) karakter eller hører hjemme i tv-serier som “For Lækker Til Love”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *