Du kan selv være en taber

Dansk

Kan vi én gang for alle slå fast, at der hverken var en vinder eller taber ved E3? Tak.

Det er vist ikke gået forbi mange næser, at E3 løber af stablen lige nu. Nintendo har netop afsluttet det typiske gigant-trekløver, imens EA og Ubisoft også har været forbi scenen med deres kommende eskapader. Der har været en del opture, adskillige nedture og så åbenbart et fuldstændig hysterisk ramaskrig fra folk om, at konsoller er ved at dø, at Sony/Microsoft/Nintendo er ved at miste grebet, og at E3 i det hele taget er fuldstændig ligegyldigt.

Jeg kunne ikke være mere uenig.

Ak jo, E3 var ikke det blockbuster-sjov med festfyrværkeri og lir, som vi efterhånden er vant til, men det er der sådan set en meget god grund til, nemlig det lille ord, der de seneste år er blevet kastet rundt i flæng: Next-gen.

Jeg ved ikke, om folk i år havde forventet annonceringer fra Sony og Microsoft om henholdsvis PS4 og Xbox 720 (i så fald er man håbløs optimist) eller pris og dato på Wii U fra Nintendos side (i så fald skal man lære at lytte efter, når Nintendo bekræfter, at den slags information får sit eget arrangement senere på året). Jeg ved heller ikke, om det er fordi folk står og tripper efter, at E3 lige pludselig bliver en legeplads for mobil gaming med tablets og mobiltelefoner i hver en afkrog, for så er man gået helt forkert – men den tager vi senere…

Next-gen betyder nemlig alt for dette års E3, hvor ironisk det end lyder, især når vi slet ikke så noget fra next-gen, hverken konsoller eller spil (bare rolig dog, det kommer næste år). I stedet skulle dette års messe forberede og sikre de store platformes svanesang, hvor veletablerede franchises fik deres afslutning på denne generations konsoller, imens Microsoft for eksempel fokuserede meget på deres Xbox SmartGlass og det sociale rum samt tjenesterne, der helt sikkert får en central rolle i næste generation.

Det er en overgangsfase, hvor man – hvis man har bare lidt logik i knolden – ikke på nogen som helst måde kan forvente at få fejet benene væk under sig af ren forbavselse og chok. Det ville på ingen måde give mening for Sony og Microsoft at fokusere på store annonceringer over hele rækken, hvilket også har sat sit helt enorme præg på E3 i år. Det er en skam, men det er simpelthen konsekvenserne af, at spilbranchen går en ny tid i møde.

Derfor giver det heller ingen mening, når folk nærmest snubler over hinanden i iver efter at udråbe taberen af E3 eller sågar vinderen, for det er ganske simpelt: Der var hverken en vinder eller taber. Det var en middelmådig seance, hvor de fleste på scenen knap og nap klarede sig igennem helskindet, hvilket lige præcis rækker til næste år, hvor next-gen cirkusset slippes løs. Den største overraskelse kom ikke fra en platformsholder, men derimod fra en udvikler, hvilket vel egentlig siger alt, hvad der er at sige.

Netop på grund af dette faktum er det håbløst at høre på skrigehalse, der er helt overbeviste om, at nu er konsollerne døde, og at E3 er det åbenlyse bevis på dette. Det er en håbløs konklusion, især hvis man prøver at bruge dette års E3 som argument. E3 i år har været i undtagelsestilstand af åbenlyse årsager, og det giver absolut intet retfærdigt billede af, hvor konsoller befinder sig næste år.

Det værste er dog, at påstanden om konsollens død altid følges op med svadaen om, at fremtiden gælder sociale spil og spil til tablets og mobiltelefoner. Der er ingen tvivl om, at spilindustrien graver sig egen grav, hvis de udelukkende fokuserer på konsolspil, især i deres nuværende, lukkede stadie, men slå lige bremserne i.

Det er forståeligt, at folk ønsker sig en brederede dækning af spil og en anderledes struktur fra platformsholdernes side ved E3, men messen er og bliver mainstream. Det er til for AAA-spillene og giganternes egen skulder-klapperi, intet andet. Sådan har det altid været, og sådan vil det altid være. Det er en skam, for spilindustrien ændrer sig. Måden, vi spiller, ændrer sig. Spillene, vi spiller, ændrer sig.

Med det sagt, så er det dog et efterhånden alvorligt problem, at E3 ikke længere repræsenterer den almene forbruger, hvor selv PC-spillerne efterhånden er blevet sat ud på et sidespor. Det er en diskussion, som helt sikkert vil skabe efterdønninger, når E3 slutter i denne uge, men det er også en diskussion, hvor man er nødt til at indse, at kravet om bred spildækning og anderledes struktur i spilindustrien går to veje: Ligesom der skal være plads til indie- og mobilspil, skal der også være plads til AAA-spil – det er ikke enten-eller.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *