Når en spilkonsol ikke længere er en spilkonsol

Dansk

I aftes skete det: Microsoft afslørede Xbox One – deres bud på næste generations (spil)konsol.

Vi har ventet længe på det. Siden Sony tilbage i februar afslørede PlayStation 4, har der været rumsteren og undren. Hvordan ville Microsoft tage kampen op? Hvad ville deres næste spilkonsol hedde? Hvad ville den være i stand? Hvilke spil udkommer til den?

Spørgsmålene har været mange, og i aftes var svarene… knap så mange.

Den nye Xbox hedder ikke bare Xbox eller Xbox 720 eller Xbox Fusion. Den hedder Xbox One. Ja, ligesom Air Force One. Den er sådan cirka også ligeså stor:

Billede: The Verge.

Billede: The Verge.

Som Jesper K. Kristiansen skrev på Twitter: “Den nye Xbox fylder som syv liter mælk!” Det har han sådan set ret i, men jeg ved ikke helt, om jeg vil have syv liter mælk til at ligge under mit tv. Der er pladsmangel nok i forvejen.

Men det er ikke den eneste grund til, at jeg endnu ikke er helt overbevist efter Microsofts pressekonference i går. De fleste af os har hele tiden vidst i et vist omfang, at Microsoft ville gå efter hele stuen, og derfor var det ikke så overraskende, at de lagde stor vægt på alle de tjenester, som Xbox One kommer til at nyde godt af. Fokus var især på tv. Tv, tv, tv.

Man kan jo godt forstå Microsoft, for kampen om spillerne er tilsyneladende fortid. Nu gælder det hele familien. Alle behov skal dækkes, og behovene består ikke længere kun af at rykke rundt i et joystick og trykke på knapper. Det handler ligeså meget om at se film, høre musik og have et centrum for stuens underholdning. Der er ikke længere brug for en spilkonsol; der er derimod brug for en konsol. En konsol, der ikke sættes i bås som en maskine, der primært håndterer spil.

Det er en ny digital tidsalder, og Microsoft prøvede ihærdigt at omfavne den i går. Det gik meget godt – i hvert fald hvis man er amerikaner. For pressekonferencen sigtede direkte ind i amerikanernes hjerter med tv-tjenester og stemmestyring, der alle sammen kun er tilgængelige i USA ved lanceringen. Det har Microsoft bekræftet i dag, og selvom tjenesterne på et eller andet tidspunkt rammer Europa, så skal danskerne ikke juble endnu. Skal man lære lidt af fortiden, har Microsoft nemlig ikke for vane at være ligeså serviceminded, når det gælder nordiske folk.

Nu står der sikkert nogen og skriger “men hallo, det har ikke den store betydning for den almene danske familie“, og det er muligvis korrekt. Men man skal ikke glemme, at den almene familie efterhånden ikke er helt dum, og når Microsoft prøver at vriste stuen ud af kløerne på Apple (der på lige præcis dét punkt er Microsofts største konkurrent), så er Microsoft nødt til at overbevise den gennemsnitlige familie om, at de skal smide 3000,- (hvis ikke mere) for et mediecenter. Og hvorfor skal de gøre det, når deres Smart TV/Apple-dims/PS3/Xbox 360 de næste par år kan stort set det samme, men for langt færre penge?

Men hvad med spillene?

Ja, hvad med spillene? Microsoft havde ikke meget med til deres fremvisning, hvilket ikke var helt så overraskende, da de gemmer størstedelen til E3. De havde dog den sikre vinder i den kommende penge-ko Call of Duty: Ghosts, hvor de traditionen tro har sikret sig tidseksklusivt DLC. Derudover havde de FIFA 14 med, hvor Microsoft har sikret sig eksklusivt indhold til Ultimate Team. Det lyder måske ikke af meget, men det er alligevel et temmelig stort kup, specielt i Europa. FUT, som det populært kaldes, er en kæmpe succes efterhånden, så hatten af for Microsoft dér. Især fordi det viser, at de ikke helt har glemt, hvordan man tilfredsstiller det fodbold-glade segment af deres (europæiske) målgruppe.

Derudover var der selvfølgelig Forza 5 og så finske Remedys nye IP, Quantum Break, der udkommer eksklusivt til Xbox One. Alle spillene blev vist frem med trailers, der naturligvis ikke bød på gameplay, men derimod fancy CGI. Det siger vel også lidt i sig selv.

Det nytter ikke meget at beklage sig over, at der på spilfronten ikke var de store overraskelser eller chokerende annonceringer (selvom Quantum Break ser interessant omend lidt for bekendt ud). Vi har hele tiden vidst, at spillene kommer til E3, men den manglende fokus på spil viser alligevel lidt om, hvilket retning Microsoft tager i fremtiden.

Ulig Sony, hvor PlayStation primært er synonym med spil og kun spil, så er Xbox-brandet en del af en større familie, hvor platforme i fremtiden skal forbindes. Fra Windows til Xbox – der skal ikke være de store grænser. Sidder du og frygter for spillenes fremtid på Xbox One, så bare rolig, den ser ikke helt grum ud. Men når Microsoft stolt annoncerer, at de har 15 eksklusive titler på vej, hvoraf otte af dem er nye IP’er, så har de tydeligvis misforstået et eller andet.

Ikke at nye IP’er eller eksklusive titler er dårlige, men derimod at det ikke burde være et bærende punkt for dem. Imens Sony ved deres PS4-afsløring hev den ene alternative titel frem efter den anden og virkelig kælede for indie-udviklerne (man lader ikke Jonathan Blow afsløre sit kommende spil ved en konsol-afsløring, medmindre man er villig til at tage chancer), så lader det til, at Microsoft især går efter den sikre gevinst i store produktioner fra kendte studier.

Alt dette kan selvfølgelig ændre sig ved E3, men det interessante er at læse imellem linjerne ved gårsdagens annoncering. Det var tydeligt, at Microsoft gik efter overskrifter i mainstream-medierne, imens kerne-spillerne skal serviceres ved E3. Det er helt naturligt og giver god mening i forhold til Microsoft som et firma, der ikke udelukkende skal sælge Xbox One som en spilkonsol, men derimod skrabe penge ind med en alt-i-en-konsol.

Online, online, online

Et af punkterne mellem linjerne, som dog også blev hevet lidt frem i går og især i dag, er, hvordan Xbox One er forbundet til alt. Der er ikke hold i rygtet om, at konsollen konstant skal være online, men Phil Harrison har bekræftet overfor Eurogamer, at konsollen kræver en form for internetforbindelse.

Visse af systemets dele fungerer offline … det er vigtigt at gøre opmærksom på, at Xbox One kræver en internetforbindelse, men at den ikke skal være forbundet hele tiden. Vi mener, at de fleste af de største spil på Xbox One og de fleste af spillene og oplevelser og tjenester, du vil bruge, vil være forbundet til internettet.

Det lyder jo meget fornuftigt, specielt hvis man har en velfungerende internetforbindelse. I så fald er det jo ikke det store problem. Ser man bort fra internetforbindelsen, så er der dog også andre aspekter af konsollens forbindelse til nettet og til alle tjenester, som efter min mening kan være meget mere katastrofale.

For det første har Microsoft officielt taget kampen op mod salget af brugte spil. Det er forståeligt, for der er mange penge at tabe, men måden, de håndterer situationen på, bliver interessant at følge. Med hvert spil til Xbox One medfølger der en aktiveringskode, der binder spillet til ens brugerprofil. Det er ikke meget anderledes end med stort set alle PC-spil i dag, men det betyder også, at du for eksempel ikke kan låne konsolspil af andre, medmindre du logger ind med deres bruger.

Nu har man aldrig været i stand til at låne PC-spil af andre via for eksempel Steam, men Xbox One er ikke en PC. Det er en konsol, og som tingene ser ud med PS3 og Xbox 360 i dag, så kan man stadig låne spil fra hinanden uden de store problemer. Nu lyder det måske som om, at jeg går i små sko, men når mine spil-glade brødre gerne vil låne et konsol-spil af mig i fremtiden (eller omvendt), vil det ikke være muligt. Hvis de vil det med Xbox One, kræver det, at de betaler for en licens til mit spil, som jeg allerede har betalt for, medmindre jeg vil lade dem logge ind på min bruger (hvilket jeg ikke altid er helt villig til). Og ifølge Harrison er der ikke tale om et mindre beløb – nej, det svarer derimod til det fulde spils pris, forklarer han overfor Kotaku.

De [dem, der låner spillet] vil så skulle købe rettigheden til at spille det spil via Xbox Live … Hvis vi går ud fra, at det er nyt spil, så er svaret ja, det vil være den samme pris.

Det er dog ikke lig med, at der sættes en stopper for salg af brugte spil. For både Harrison og GameStop (der naturligvis har en stor interesse i netop salget af brugte spil) har allerede været ude at sige, at det stadig vil være muligt at sælge og bytte brugte spil, men hvordan det forløber, står endnu ikke klart. Det rører mig egentlig heller ikke så meget, for jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har solgt eller købt et brugt spil. Men at jeg ikke har friheden til at låne et spil (enten fra en ven eller en udlejningsservice), bekymrer mig. Det føles som tvang – vil jeg ikke betale fuld pris (spilpriser på 500,- i Danmark hjælper ikke ligefrem på det), så må jeg undvære det eller fedte mig til adgang via andres profiler.

Der var engang en spilkonsol…

Nu er det selvfølgelig i høj grad en smagssag, hvordan man tager stilling til netop sådan noget som at låne spil, og at Xbox One kræver en internetforbindelse, men er man fuldstændig ligeglad med, at man kan styre sin konsol ved at tale til den (og dermed indfri en fantasi om sin helt egen HAL 9000), så er chancerne store for, at man efter i går vil føle sig forbigået af Microsoft.

Vent nu til E3“, siger nogen (måske endda delvist mig selv), men faktum er, at Microsoft allerede har vist, at de satser så bredt, at der unægteligt vil være kerne-spillere, som føler sig overset, fordi de bare gerne vil have en helt almindelig spilkonsol – og det har de alt ret til. Det kan godt være, at Microsoft gik efter mainstream-publikummet i går, men det var trods alt stadig den længeventede afsløring af en konsol, som millioner af mennesker har regnet med skulle være deres spilkonsol i fremtiden. Det er der stadig mulighed for, men man skal ikke undervurdere kerne-spillernes trang til at fnyse af alt for meget lir.

Jeg har allerede et mediecenter (hej PS3), som jeg bruger til Netflix og film. Jeg har en PC, som jeg bruger til stort alle spil. Hvorfor skal jeg investere i en Xbox One? Eksklusive titler er sjældent så livsnødvendige, at jeg ville købe en ny konsol for dem, jeg gider ikke tale til min konsol, jeg gider ikke se fjernsyn på den (jeg har slet ikke tv-kanaler – tak, Netflix), og jeg gider ikke betale for Xbox Live for at kunne bruge andre tjenester på min Xbox 360 (og derfor bruger jeg den sjældent) – sidstnævnte er i øvrigt et kontroversielt punkt, og sådan som Sony brager frem med PSN og især PS+, så skal Microsoft virkelig tage sige sammen med fremtidens udgave af Xbox Live.

Microsoft lover guld og grønne skove med Xbox One, men i jagten på at overtage stuerne har de (u)bevidst glemt deres rødder eller i hvert fald valgt at tage afstand til dem. En afstand, der på både godt og ondt kan blive meget afgørende for Microsofts fremtid som enten direkte konkurrent til Sony på spilmarkedet eller som direkte konkurrent til Apple på “vi ejer din stue”-markedet.

Uanset hvad de går efter, står de ved en skillevej, og selvom en stærk pressekonference ved E3 kan afdække Microsofts intentioner, så er deres ivrighed ved første øjekast i fare for at efterlade dem i en knap så favorabel position – både i forhold til deres konkurrenter og forbrugerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *