Computerspil er mere end voldsporno og døde ludere

Dansk

Dette debatindlæg blev oprindeligt publiceret hos Politiken. Foretrækker du at læse det med deres layout, kan du gøre det her.

For to uger siden udkom computerspillet Grand Theft Auto V.

Hvis den titel ikke siger dig så meget, så frygt ej. Du har sikkert allerede læst om spillet under overskrifter som ‘Voldeligt og milliarddyrt spil rammer Danmark’ eller guldkornet ‘Nak en luder og stjæl hendes penge’.

‘Nak en luder’-spillet solgte for 4,4 milliarder kroner på udgivelsesdagen, og tre dage senere blev spillet det hurtigst indtjenende underholdningsprodukt nogensinde – og det er med både musik- og filmbranchen inkluderet.

I løbet af de første to døgn solgte spillet desuden mere end 100.000 eksemplarer i Danmark.

Mediedækningen af spillet har vakt stor vrede både herhjemme og uden for vores lands grænser. En dækning, som i denne uge kulminerede med Politikens artikel ‘Nak en luder og stjæl hendes penge: Nyt hypet voldsspil er som en film, du selv instruerer’, hvor en 26-årig gut fortalte om sine oplevelser i spillets virtuelle by Los Santos.

Artiklen fremstod som et halvhjertet forsøg på at portrættere en nichekultur med håbløst forældede fordomme, hvor unge mænd uden samvittighedskvaler blandt andet kan tæske ludere til døde – det slet skjulte budskab om en apatisk voldssimulator, der tjener milliarder på at fordærve unges sind, var helt i tråd med den allerede ringe dækning af computerspil herhjemme.

Der er ingen tvivl om, at computerspil ofte er af en voldelig natur. Men med mediedækningen af GTA som et voldsforherligende og samfundskorrumperende spil er det samtidig dråben, der har fået bægeret til at flyde over hos os, som faktisk sætter pris på computerspil.

For os er GTA en del af vores kultur på både godt og ondt. Mange af os er vokset op med GTA-serien siden dens debut i 1997.

Det betyder dog ikke, at vi automatisk blåstempler spillets mængde af vold. Det betyder heller ikke, at vores moralske kompas er ødelagt.

Tværtimod er computerspillere ofte – men ikke altid – dem, der er ude med riven først, når et spil benytter sig af ekstrem vold uden nogen form for retfærdiggørelse.

Og når tabuer som alkoholisme eller homoseksualitet nedbrydes i spil, hyldes spillenes voksende, samfundskritiske modenhed – meget ulig attituden hos de ellers kulturradikale grupper, som er så opsat på at affærdige computerspil som intetsigende underholdning.

Derfor er det også yderst deprimerende at se Danmarks journalistiske kulturelite rende rundt som hovedløse høns.

De prøver at stable et elitært angreb på benene mod et medie, som de tilsyneladende føler udgør en trussel mod deres egen rigtige kultur bestående af den hellige kvartet: bøger, musik, kunst og film.

Angrebet er fejlslagent og ude af trit med tidsånden, især for os læsere, hvis hjerter banker for spil.

For os, der har investeret i et af de mere end 100.000 solgte eksemplarer af GTA V i Danmark, fremstår angrebet som famlen i blinde og en ignorant misbilligelse af selve vores kulturopfattelse.

Det er mangel på respekt – ikke bare over for os, men også over for et kulturelt medie, der langt om længe er ved at lære vigtigheden af at have noget på hjerte.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *